top of page
Search
Writer's pictureSilja Siller

Kuidas joogaga alustada?

Jooga headusest ja kasulikkusest on viimastel aastatel meedias ülimalt palju kirjutatud ja räägitud. Ning õnneks paljud jõuavadki selle tõdemuseni, et soovivad oma kehal proovida jooga mõju. Ent kuidas teha algust selle sajandite vanuse praktikaga, eriti kui Instagrammi piltidel võib sageli näha, et alustamiseks on vaja olla paindlik, kui võimleja, suuta seista kätel või peapeal ning ilmtingimata kanda sealjuures ülimoodsaid riideid ja näha välja nagu supermodell?



Tegelik tõde on jooga alustamise kohta siiski kõvasti lihtsam! Sul läheb vaja aega iseendale, et saaksid keskenduda ilma segavate faktoriteta, soovi endale head teha ning võimalusel head õpetajat (era- või rühmatunnis või hoopiski online vahendusel).


Joogaga alustamiseks ei ole vaja olla endine võimleja - ainus koht, mis soovitatavalt paindlik võiks olla, on kahe kõrva vahel 😊

Ja siis saadki alustada joogamaailmaga tutvumist (#yoga) - siin on palju uurimist ja avastamist, võta endale kindlasti aega, et leida nii sobiv stiil kui ka õpetaja. Minu arvates on õige praktika ja õpetaja leidmine natukene, nagu parima sõbraga tutvumine - sa tead oma südames kohe, kui teil on õige klapp!


Vali ÕIGE õpetaja ja joogastiil!

Selleks, et saaksid tõepoolest aru, kas jooga sulle sobib, on vaja aega võtta - minu isiklik soovitus on proovida iga õpetaja ja/või stiiliga (#style #yogastyle) vähemalt 3 praktikat teha. Esimesel korral on ikka pisut ebakindel olemine ja palju energiat kulub sellele, et üldse aru saada, mida ja kuidas teha. Järgnevatel kordadel on juba pisut äratundmist ja saab panustada ka tegelikult tunnetamisele (#teacher #õpetaja), et kas ja kuidas meeldib.

Võta endale piisavalt AEGA!

Matile astudes, varu endale kindlasti aega. Esmalt selleks, et saaksid kogu tunni praktiseerida ja ei peaks enne lõpulõdvestust kuskile ära jooksma (#savasana). Savasana, see imeline lõpulõdvestus on üks peamine osa joogast ja ilma sellesta on tund nagu suvi ilma päikeseta. Samuti võta endale aega, et kohe peale lõdvestuse ja praktika lõppemist ei peaks kuskile tormama - hea on lasta endal hingata ja tunnetada, mis siis sinuga tegelikult tunni ajal ja peale seda toimus/toimub ning võtta kaasa enda jaoks olulisemad õpetused ja avastused.

Alusta sealt, kus sa PARASJAGU oled!

Kuigi sageli võib juhtuda, et joogat praktiseerides muutub yogi'de mõttemaailm ja/või arusaamised, siis see ei ole tegelikult peamine eesmärk. Igaüks alustab joogaga omadel põhjustel: kes soovib rahu ja teadlikkust arendada, kelle jaoks on füüsiline liikumine oluline ja kes soovib lihtsalt midagi uut proovida. Alustagi alati täpselt sellest ja selle eesmärgiga, mis sinu jaoks oluline. Pole ju mõtet kellegi teise jaoks oma aega ja energiat kulutada, ükskõik kui head tulemused need ka ei ole!

Kui füüsiline jooga tundub keeruline, siis alusta mediteerivama versiooniga ning vastupidi, kui sulle mediteerimine (#meditation) ei meeldi, siis alusta füüsilisema joogaga. Me elame ju oma elu esmalt ikka selleks, et avastada läbi iseenda kogemuste ja tunnetada läbi omaenda keha. Astu lihtsalt matile ja proovi, kuidas jooga sulle sobib!




106 views0 comments

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page